Inleiding
Goede en actuele informatie is een absolute voorwaarde om effectief te kunnen reageren op bewegingen in de arbeidsmarkt. Dit dashboard, van de AIZ Arbeidsmarktprognose, brengt de vooruitzichten voor de Drentse arbeidsmarkt in kaart. Met behulp van ramingen geven we inzicht in het huidige en de komende vijf jaren. De AIZ Arbeidsmarktprognose geeft daarmee inzicht in de effecten van de huidige conjuncturele ontwikkelingen en de gevolgen van meer structurele ontwikkelingen die op de arbeidsmarkt plaatsvinden. De AIZ Arbeidsmarktprognose verschijnt twee keer per jaar.
Bekijk hier de samenvattende infographic die we van de AIZ arbeidsmarktprognose hebben gemaakt of lees hier een korte samenvatting van de belangrijkste inzichten.
Laatste update: mei 2023, regionale prognoses gebaseerd op het Centraal Economisch Plan 2023 (CPB). Prognoses over de arbeidsmarkt zijn altijd onderhevig aan economische ontwikkelingen en onzekerheden.
Regio
Via deze filter kunt u de regio waarin u geinteresseerd bent selecteren. U kunt daarbij een keuze maken tussen gegevens voor Drenthe en Nederland.
Toegevoegde waarde
In onderstaande visualisaties geven we inzicht in de verwachte ontwikkeling van de toegevoegde waarde (bruto toegevoegde waarde tegen basisprijzen). De toegevoegde waarde meet de productiewaarde van een regio of sector.
Werkgelegenheid
De omvang van de werkgelegenheid kan op verschillende manieren gemeten worden. Binnen dit dashboard zijn drie verschillende indicatoren opgenomen om de verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid inzichtelijk te maken: arbeidsjaren, banen en gewerkte uren. Het uitgangspunt daarbij is het aantal werkzame personen. Hieronder verstaan we alle personen die een baan hebben bij een in Nederland gevestigd bedrijf of instelling, of bij een particulier huishouden in Nederland.
Werkzame personen (banen)
Bij de indicator banen werkzame personen kijken we naar het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandingen, zowel voltijd als deeltijdbanen tellen daarbij mee.
Het aantal banen van werkzame personen verschilt van het aantal mensen in de werkzame beroepsbevolking. Het grootste verschil is dat een persoon tegelijkertijd meerdere banen kan hebben. Daarnaast geldt dat de werkgelegenheidscijfers betrekking hebben op alle personen die in Nederland werken, terwijl de cijfers over de beroepsbevolking betrekking hebben op de personen die in Nederland wonen.
Werkzame personen (arbeidsjaren)
Bij de indicator arbeidsjaren werkzame personen rekenen we alle banen (voltijd en deeltijd) om naar voltijdbanen (vte). Zo leveren twee halve banen (elk 0,5 vte) samen een arbeidsvolume van één arbeidsjaar op.
Werkzame personen (gewerkte uren)
Bij de indicator gewerkte uren werkzame personen kijken we naar het totaal aantal uren dat werknemers en/of zelfstandigen gedurende de verslagperiode werkelijk hebben gewerkt. Niet-gewerkte uren als gevolg van vakantie, arbeidsduurverkorting, ziekte en dergelijke tellen hierbij niet mee, overwerkuren wel.
Vacatures
In onderstaande visualisaties geven we inzicht in de verwachte ontwikkeling van het aantal ontstane vacatures. Het aantal ontstane vacaturs heeft betrekking op alle nieuwe vacatures die in een jaar zijn ontstaan. Bij de ontstane vacatures worden ook de vacatures gerekend die in een jaar zowel onstaan als inmiddels weer vervuld zijn.
Beroepsbevolking
In onderstaande visualisaties geven we inzicht in de ontwikkeling van de beroepsbevolking. Onder de beroepsbevolking vallen alle personen van 15 tot 75 jaar die in Nederland wonen (exclusief de institutionele bevolking) die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking) of die geen betaald werk hebben, maar recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).
Werkloosheid
In onderstaande visualisatie geven we inzicht in de verwachte ontwikkeling van de werkloosheid. Iemand is werkloos als iemand (van 15 tot 75 jaar) geen betaald werk heeft, recent naar werk gezocht heeft en daarvoor direct beschikbaar is (werkloze beroepsbevolking).