Inleiding

Één van de deelambities van de UTA is dat leven lang ontwikkelen voor iedereen in de Regio Utrecht vanzelfsprekend is. De gehele beroepsbevolking wordt bewust gemaakt van het belang van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en wordt gericht opgeleid voor tekortberoepen en beroepen met groeipotentie (meer info). 

 

Om te komen tot concrete interventies is voor deze ambitie binnen de UTA een concrete doelstelling geformuleerd: in de komende 7 jaar komen er in de Regio Utrecht meer dan 600 duizend extra deelnemers aan activiteiten op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen bij*. Dat betekent zo'n 85.700 extra deelnemers per jaar. De aantallen hebben betrekking op werkenden en komen bovenop de huidige activiteit in het Leven Lang Ontwikkelen.  Binnen dit dashboard geven we inzicht in de belangrijkste cijfers, ontwikkelingen en trends die relevant zijn voor deze ambitie. Op basis van deze inzichten kunnen gebruikers de voortgang van de geformuleerde doelstelling monitoren en krijgen ze inzicht in de mogelijkheden om de kans op het realiseren van de ambitie verder te vergroten. Evaluatie van de doelstelling vindt buiten het dashboard plaats. 

 

* De focus in deze ambitie is nadrukkelijk op méér dan 600.000 extra deelnemers. De UTA richt zich namelijk niet alleen op de werkende beroepsbevolking die niet actief is in het LLO (600.000 personen), maar ook op werkzoekenden in de Regio Utrecht. 

Belangrijkste inzichten

Toename LLO in de provincie Utrecht

In de laatste twee jaren is de deelname aan leven lang ontwikkelen in de provincie Utrecht toegenomen. Ondanks deze positieve ontwikkeling blijft de deelname van LLO achter bij personen uit de niet-beroepsbevolking en lager opgeleiden. De toename in de deelname aan LLO is binnen deze groepen, waarbij de deelname aan LLO al op een lager niveau lag, minder groot dan bij de overige groepen. Het verschil in LLO tussen de leeftijdsgroepen 25 tot 45-jarigen en 45 tot 75-jarigen is het afgelopen jaar in Utrecht afgenomen. De deelname aan LLO ligt in Utrecht hoger bij vrouwen dan bij mannen. 

Regiofilter

Deelname leven lang ontwikkelen

Om de doelstelling binnen deze actielijn te kunnen realiseren is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in de huidige deelname aan opleidingen en cursussen in de regio Utrecht. Aan de hand van de EBB (CBS), Enquête BeroepsBevolking, geven we in onderstaande visual inzicht in de deelname van 25 tot 64-jarigen in de regio Utrecht aan opleidingen of cursussen. Binnen de visual is het ook mogelijk om de leeftijdscategorie 15 tot 75-jarigen te selecteren. 

De definitie die we daarbij hanteren is de volgende: personen hebben deelgenomen aan leven lang ontwikkelen als ze momenteel opleidingen of curssussen volgen of recent (afgelopen 4 weken) gevolgd hebben. Het kan dan gaan om formele opleiding en/of niet-formele onderwijsactiviteiten zoals cursussen, workshops of privélessen.

Ontwikkeling leven lang leren (%), 25-64-jarigen

Deelname LLO naar arbeidspositie

Het aandeel personen dat deelneemt aan leven lang ontwikkelen verschilt per arbeidspositie. Werkzame personen volgens iets vaker dan gemiddeld een opleiding of cursus in het kader van leven lang ontwikkelen. Het hebben van een betaalde baan is dan ook een belangrijke factor voor het deelnemen aan leven lang ontwikkelen. Personen die niet kunnen of willen werken, en daarmee geen deel uitmaken van de beroepsbevolking, nemen naar verhouding het minst deel aan activiteiten op het gebied van leven lang ontwikkelen.  In onderstaande visual geven we inzicht in de deelname van 25- tot 65-jarigen in de regio Utrecht aan opleidingen of curssussen naar arbeidspositie: werkenden, werklozen en niet-beroepsbevolking. Binnen de visual is het ook mogelijk om de leeftijdscategorie 15 tot 75-jarigen te selecteren. 

Deelname aan LLL naar arbeidsmarktpositie (%), 25-64-jarigen

Deelname LLO, werkenden naar kenmerken

Het tempo waarin de arbeidsmarkt verandert neemt snel toe. Globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen stellen steeds andere en hogere eisen aan de vaardigheden van werkenden. Om voorbereid te zijn op een toekomst waarin iemand meerdere functies op de arbeidsmarkt vervult in zijn of haar leven, moeten burgers goed zijn opgeleid én hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Het aandeel werkenden dat deelneemt aan leven lang ontwikkelen verschilt echter per leeftijdsgroep, geslacht onderwijsniveau, beroepsklasse en sector. In onderstaande visuals geven we inzicht in de omvang van deze verschillen in de regio Utrecht. 

Deelname aan LLL naar onderwijsniveau (%), werkenden
Deelname aan LLL naar leeftijd en geslacht (%), werkenden
Deelname aan LLL naar beroepsklasse (%), werkenden
Deelname aan LLL naar sector (%), werkenden

Vraag naar professionele skills naar beroep

Om goed op te kunnen anticiperen op veranderingen in de arbeidsmarkt is het van belang dat mensen weten welke professionele skills werkgevers vragen. In onderstaande visual geven we inzicht in de door werkgevers gevraagde professionele skills. We analyseren hiervoor alle online vacatures die in Nederland (in de afgelopen twee jaar) zijn ontstaan. Daarbij kijken we per beroep hoe vaak een bepaalde professionele skill gevraagd wordt*. 

 

*We tonen alleen de professionele skills die binnen het totaal aantal online vacatures voor een beroep vaker voorkomt.  

Vraag naar professionele skills naar UWV-beroep, laatste 2 jaar

POWERED BY

powered by