Inleiding
Één van de deelambities van de UTA is dat er in de Regio Utrecht veilige en soepele overstappen plaatsvinden naar beroepen met tekorten en groeipotentie. De Regio Utrecht ondersteunt daarvoor werkenden, werkzoekenden en studenten om een gerichte overstap te maken naar beroepen waar nu of in de toekomst tekorten worden verwacht of naar beroepen met groeipotentie. Werkenden komen sneller terecht op plekken waar ze meer kunnen bijdragen. De productiviteit van werkenden gaat omhoog, ondernemingen groeien en het welzijn van de werkenden stijgt. De UTA richt zich in deze ambitie op transities en niet op instroom en uitstroom. De UTA maakt deze keuze omdat er al veel programma's zijn die zich richten op instroom en er veel winst te behalen is op het gebied van transities.
Om te komen tot concrete interventies is voor deze ambitie binnen de UTA een concrete doelstelling geformuleerd: jaarlijks vinden er 10.500 extra overstappen in de Regio Utrecht plaats en 73.500 overstappen in 7 jaar (2021-2027). Binnen dit dashboard geven we inzicht in de belangrijkste cijfers, ontwikkelingen en trends die relevant zijn voor deze ambitie. Op basis van deze inzichten kunnen gebruikers de voortgang van de geformuleerde doelstelling monitoren en krijgen ze inzicht in de mogelijkheden om de kans op het realiseren van de ambitie verder te vergroten. Evaluatie van de doelstelling vindt buiten het dashboard plaats.
Baanwisselaars
Dynamiek op de arbeidsmarkt is belangrijk om de doelstellingen van de UTA te kunnen realiseren. Onderstaande visualisaties geven inzicht in het aantal werkenden dat per kwartaal van baan wisselt in de Regio Utrecht. Naast inzicht in het totaal aantal baanwisselaars (wisseling van werkgever) maken we onderscheid naar type arbeidsrelatie, leeftijd, opleidingsniveau, beroepsklasse en sector.
Wisseling van beroepsklasse
Dynamiek op de arbeidsmarkt is belangrijk om de doelstellingen van de UTA te kunnen realiseren. De dynamiek op de arbeidsmarkt kan naast het aantal baanwisselaars (zie visuals hierboven) ook worden afgemeten aan de hand van het aantal werkenden dat van beroep wisselt. In onderstaande visualisaties geven we inzicht in de mate waarin werknemers binnen een kwartaal van beroepsklasse of beroep wisselen. Dat kan in een nieuwe baan, maar ook bij de huidige werkgever. We maken daarbij onderscheid naar type dienstverband, beroepsklasse, leeftijd en opleidingsniveau.
Tekorten en overschotten
Om mensen optimaal te kunnen ondersteunen is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de huidige en toekomstige discrepanties op de Utrechtse arbeidsmarkt. Aan de hand van een drietal indicatoren geven we inzicht in sectoren en beroepen waar nu of in de toekomst kansen liggen:
- Conjunctuurenquête CBS: binnen de conjunctuurenquête van het CBS wordt aan ondernemers gevraagd in welke mate onderemers een tekort aan arbeidskrachten als belemmering ervaren bij hun activiteiten. Naarmate dit aantal relatief hoog is, liggen er relatief veel kansen binnen deze sector.
- Spanningsindicator UWV: de spanningsindicator van het UWV verschaft inzicht in de spanning op de arbeidsmarkt. De spanningsindicator wordt berekend door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. Deze grootheden worden gebruikt als benadering van de openstaande vraag en direct beschikbaar aanbod. Bij een score van 1,5 is er sprake van een krappe arbeidsmarkt, bij een score groter dan 4 is sprake van een zeer krappe arbeidsmarktsituatie.
- Indicator Toekomstig arbeidsmarktperspectief ROA (ITA): de ITA is gedefinieerd als de verhouding tussen enerzijds de verwachte arbeidsmarktinstroom van gediplomeerden en het aantal kortdurig werklozen en anderzijds de verwachte baanopeningen en de passieve substitutievraag. Naarmate de waarde van de indicator lager is wordt het perspectief beter. Als het arbeidsmarktperspectief van een opleiding goed is, betekent dit dat er de komende jaren veel meer baanopeningen dan aanbod van nieuwkomers is.
Tevredenheid over werk
Talenten aantrekken, ontwikkelen en behouden zijn belangrijke doelen van de Utrecht Talent Alliantie. Om deze doelen te realiseren is het belangrijk om inzicht te hebben in de huidige tevredenheid van werknemers. Met behulp van de NEA, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, geven we in onderstaande visual inzicht in de tevredenheid van werknemers in de Regio Utrecht over diverse aspecten van hun werk.
Belang van aspecten werk
Talenten aantrekken, ontwikkelen en behouden zijn belangrijke doelen van de Utrecht Talent Alliantie. Om deze doelen te realiseren is het relevant om inzicht te hebben in wat voor werknemers belangrijk is in hun werk. Met behulp van de NEA, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, geven we in onderstaande visual inzicht in de mate waarin werknemers in de Regio Utrecht diverse aspecten van werk belangrijk vinden.