FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

RaboResearch: Inzicht in de welvaartsverdeling is nodig voor effectief beleid

Belangrijkste inzichten
  • In de afgelopen jaren is het beleid in Nederland gericht op het verbeteren van de brede welvaart, waarbij niet alleen economische groei, maar ook sociale en ecologische waarden worden meegenomen. Het artikel van RaboResearch geeft inzicht in wie in Nederland een hoge brede welvaart heeft en welke factoren door beleid kunnen worden beïnvloed om de welvaart te verhogen.
  • Mensen met een hoger inkomen ervaren doorgaans hogere ecologische, economische en sociale welvaart. Dit komt doordat hogere inkomens vaak betere leefomstandigheden en een gezonder leven mogelijk maken.
  • Sociale en ecologische welvaart nemen toe met de leeftijd, terwijl economische welvaart afneemt bij ouderen vanwege minder belang bij baanzekerheid en persoonlijke ontwikkeling.
  • De laagste inkomensgroepen vertonen de meeste variatie in brede welvaart. Dit betekent dat beleidsmaatregelen vooral hier effectief kunnen zijn, maar ook complexer vanwege de diversiteit binnen deze groep.
  • Economische welvaartsverschillen zijn het grootst bij mensen tussen 35-55 jaar en minder bij gepensioneerden.
  • Arbeidsmarktomstandigheden (werkloosheid en niet werken), gezondheid (chronische gezondheidsproblemen) en woonomstandigheden (in het bezit zijn van een koophuis en voldoende voorzieningen) zijn variabelen die van invloed zijn op (onderdelen van) brede welvaart en beïnvloedbaar zijn door middel van beleid.
  • Persoonskarakteristieken en voorkeuren kunnen leiden tot welvaartsverschillen die veel moeilijker te beïnvloeden zijn door beleid.
Meer lezen

Benieuwd naar meer informatie en data over brede welvaart? Bekijk het volledige artikel van RaboResearch via onderstaande link of bezoek ons platform voor meer data over brede welvaart in uw regio.

  Inzicht in de welvaartsverdeling is nodig voor effectief beleid

 Brede welvaart

POWERED BY

powered by