FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

UWV: Verduurzaming industrie vraagt om vakmensen

Belangrijke inzichten
  • In het Klimaatakkoord staat dat de uitstoot van broeikassen in 2030 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990, al wordt er in het coalitieakkoord van eind 2021 gestreefd naar een reductie van 60%.

  • Om deze klimaatdoelen te halen zijn veel vakmensen nodig binnen de kennisgebieden werktuigbouw, proces- en elektrotechniek, ICT, kwaliteit en veiligheid. Er is echter een structureel tekort aan deze mensen.

  • Zo zijn er voor het implementeren van de diverse maatregelen in de productieprocessen technische mbo’ers nodig om machines te bouwen, te installeren of te onderhouden en ermee te werken.

  • De ICT is van belang voor het verduurzamen van de industrie omdat veel productieprocessen zijn geautomatiseerd. Ook levert de inzet van ICT data en kennis op, die weer gebruikt kan worden voor het verbeteren van de productieprocessen.

  • Op het gebied van kwaliteit en veiligheid zijn ook voldoende vakmensen nodig. Als er in het productieproces wordt overgeschakeld op andere grondstoffen of een andere technologie, worden regelmatig monsters genomen om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast is de veiligheid van belang bij het werken met hoge temperaturen, (grote) machines, installaties en chemische stoffen.

  • Bij de uitvoering van de klimaatmaatregelen in de industrie zijn 49 verschillende beroepen betrokken. Volgens de Spanningsindicator van het UWV geldt voor al deze beroepen een zeer krappe arbeidsmarkt. Er is namelijk los van het klimaat veel vraag naar deze vakmensen.

  • De verwachting is dat de krapte binnen deze beroepen blijft aanhouden. In de industrie werken naar verhouding namelijk veel 60-plussers, die op korte termijn de arbeidsmarkt verlaten.

  • De verduurzaming in de industrie biedt daarentegen ook volop kansen voor werkzoekenden, zelfs zonder diploma. Bijvoorbeeld via een zij-instroomproject, een door de werkgever betaalde opleiding of door het werk te leren van collega’s.

  • Belangrijke skills die gevraagd worden zijn het gevoel en interesse voor techniek, veiligheidsbewustzijn, motivatie om te leren, aanpassingsvermogen en flexibiliteit en sociale vaardigheid.

Lees verder

Benieuwd naar welke vakmensen nog meer nodig zijn voor de verduurzaming van de industrie? Klik dan op onderstaande link om naar het volledige artikel te gaan.

 UWV: Verduurzaming vraagt om vakmensen

 

POWERED BY

powered by