FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Hoe AIZ wordt gebruikt in de praktijk

Belangrijkste inzichten
  • Hoe kun je als gemeente aan de slag gaan met datagedreven werken? In een artikel van Divosa legt Kristian Coppoolse, senior beleidsadviseur arbeidsmarktregio Zeeland, uit hoe zij dit proces hebben doorlopen.
  • De arbeidsmarktregio Zeeland streefde ernaar om beleid en besluitvorming te onderbouwen met concrete gegevens. Echter, het verzamelen van data van diverse partijen bleek tijdrovend. Daarom zochten zij naar een efficiëntere aanpak.
  • Sinds de zomer van 2022 gebruikt Zeeland daarom ArbeidsmarktInZicht. Ons platform, met pijlers als economie, arbeidsmarkt, onderwijs en skills, integreert data van diverse bronnen en richt zich voornamelijk op beleidsmakers, bestuurders en data-analisten. Ook werknemers van de Werkgeversservicepunten (WSP’s), werkgevers, brancheorganisaties en onderwijspartijen vinden hier nuttige informatie.
  • Voor Zeeland dient ArbeidsmarktInZicht tevens als basis voor diepgaande analyses, uitgevoerd door het Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving van de HZ University of Applied Sciences. Recent werkten de HZ en Etil bijvoorbeeld samen voor verdiepende analyses over de thema's energietransitie en het onbenut arbeidspotentieel.
  • Kristian Coppoolse licht toe: "In het geval van onbenut arbeidspotentieel wilden we er via data-analyse achter komen waar die groep uit bestaat. Zijn het jongeren of juist ouderen en welk opleidingsniveau hebben ze? Uit de data bleek dat in die groep van zo’n 15 duizend mensen een grote groep van onderwijsvolgende jongeren worden meegeteld. Dat vond ik een eyeopener. Je kunt wel willen dat deze jongeren direct gaan werken, maar zij zullen toch eerst hun opleiding moeten afmaken. Conclusie: de groep van onbenut arbeidspotentieel was dus een stuk kleiner dan gedacht." 
  • In de arbeidsmarktregio Zeeland blijft men het gebruik van data inzetten bij actuele thema's. Zo wordt er gekeken hoe het Leven Lang Ontwikkelen goed kan worden vormgegeven in Zeeland en zijn er vanuit gemeenten vragen over statushouders, zoals:  Wat voor opleidingsniveau, leeftijd en taalniveau hebben zij? Hier kan het beleid vervolgens op aangepast worden. 
  • Daarnaast worden in Zeeland workshops georganiseerd om geïnteresseerde gebruikers op weg te helpen bij het gebruik van het platform en handigheid te krijgen in het werken met data.
Meer lezen?

Klik op onderstaande link om het volledige artikel te lezen. 

 Gemeenten aan de slag met datagedreven werken

POWERED BY

powered by