CBS: Inflatie stijgt naar 6,4% in januari 2022
Belangrijke inzichten
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat consumentengoederen en -diensten 6,4 procent duurder zijn geworden ten opzichte van een jaar geleden. In december was de inflatie nog 5,7 procent.
- Dit lag mede aan prijsontwikkelingen van gas en elektriciteit. Energie was namelijk bijna 90 procent duurder dan in januari 2020 en droeg daarmee 3 procentpunt toe aan de inflatie van 6,4 procent.
- Behalve gestegen energiekosten, werd de inflatie ook vergroot door de toegenomen kosten van voedingsmiddelen. Deze waren in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder. Vooral de gestegen prijzen van brood, kaas en kwark droegen hieraan bij. In december was de inflatie nog 2,6 procent voor voedingsmiddelen ten opzichte van een jaar eerder.
- Verder werd de inflatie gedrukt door de prijzen van kleding en schoenen. Deze waren in januari 3,5 procent duurder, terwijl dit in december nog 5,7 procent was.
- Als we naar de eurozone in het geheel kijken, zien we dat de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) in januari 2022 een toename van 5,1 procent kende ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de toename in Nederland 7,6 procent bedroeg. In december waren deze waarden respectievelijk nog 5,0 en 6,4 procent, dus het verschil tussen de HICP van Nederland en die van de eurozone neemt toe. Sterker nog, het is niet meer zo groot geweest na december 2001.
Meer weten? Klik dan op de onderstaande link om het volledige artikel te lezen, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over de arbeidsmarkt.
CBS: Inflatie stijgt naar 6,4 procent in januari 2022
Dataportaal ArbeidsmarktInZicht