Raboresearch: moeten we meer of slimmer werken?
Belangrijke inzichten
- De vacaturegraad is historisch hoog en het aantal werklozen is extreem laag. De vraag is of we meer uren moeten gaan werken, of slimmer moeten gaan werken om het tekort aan personeel te compenseren?
- De gemiddelde werkweek is al jaren stabiel en met 31 uur internationaal gezien relatief kort. Meer uren werken lijkt in eerste instantie dus een plausibele oplossing.
- In de zorg en onderwijs zouden tekorten (in theorie) relatief snel op te lossen zijn door meer uren te werken, aangezien daar gemiddeld 24-26 uur per week gewerkt wordt (inclusief overwerk).
- Fulltime werken is echter al de norm in de ICT en bouw, dus daar zou meer uren werken geen uitkomst bieden.
- Een alternatief voor meer uren werken is slimmer werken. Wie met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk wil blijven verzetten, ontkomt niet aan het automatiseren van processen. In de landbouw, industrie, handel en transport heeft automatisering de afgelopen decennia bijvoorbeeld al geleid tot een sterkte productiviteitsgroei.
- De groei die gerealiseerd is door automatisering in de bovenstaande sectoren vlakt de laatste jaren echter af. Het lijkt erop dat we dus nóg slimmer moeten gaan werken en daarvoor zijn investeringen in Research & Development essentieel. In vergelijking met andere landen investeert Nederland structureel minder in bedrijfs-R&D, dus hier zou een inhaalslag gemaakt moeten worden.
Bent u nieuwsgierig en wilt u meer weten? Klik dan op de onderstaande link voor het volledige artikel van RaboResearch, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over vacatures, onbenut arbeidspotentieel en arbeidsmarktkrapte.
RaboResearch: Arbeidskrapte, meer of slimmer werken?
Dataportaal ArbeidsmarktInZicht