FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Actueel inzicht in Kans op stage in Brabant

Belangrijkse inzichten
  • In de Brabantse arbeidsmarktregio's heeft meer dan 70 procent van de mbo-opleidingen, waarvoor een uitspraak Kans op stage mogelijk is (255 opleidingen), een voldoende tot goede Kans op stage. 
  • Slechts 1% van de mbo-opleidingen, waarvoor een uitspraak Kans op stage mogelijk is, heeft in de Brabantse arbeidsmarktregio's een geringe Kans op stage. 
  • In de Brabantse arbeidsmarktregio's hebben bijna alle mbo-opleidingen (meer dan 95 procent), waarvoor een uitspraak Kans op leerbaan mogelijk is (239 opleidingen), een voldoende tot goede Kans op leerbaan. 
Wat is Kans op Stage

Hoe lastig is het voor mbo studenten om een leerbaan of stageplaats te vinden? Kans Op Stage geeft informatie over de kansen die studenten hebben op het vinden van een stageplaats of leerbaan in de arbeidsmarktregio waar zij wonen. Het gaat daarbij om de verhouding tussen het aantal studenten dat een stage of leerbaan zoekt en het aantal stageplaatsen en leerbanen dat naar verwachting bij bedrijven en instelling beschikbaar komt.

Het mbo kent twee leerwegen met een verschillende soort stage. In de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) krijgt de leerling een arbeidscontract (leerbaan), werkt het grootste deel van de week en gaat in principe één dag per week naar school. In de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) zit een leerling juist vooral op school en gaat hij gemiddeld zo’n één dag per week op stage. Veel opleidingen leiden vooral op in één van deze twee leerwegen, maar wanneer beide leerwegen gelden, geeft Kans Op Stage voor beide leerwegen de kans op de leerbaan respectievelijk minder intensieve stage weer.

Binnen ArbeidsmarktInZicht presenteren we Kans op stage op het niveau van mbo-sectorkamers (9) en mbo-marktsegmenten (35). De Kans op stage wordt daarbij uitgedrukt in een vijfpuntsschaal (goed, ruim voldoende, voldoende, matig, gering).  Niet alle mbo-instellingen bieden opleidingen zowel in de bol als in de bbl aan. Daarom wordt niet voor alle opleidingen zowel bij kans op stage als bij kans op leerbaan een uitspraak gedaan.
Voor de resultaten op het niveau van afzonderlijke mbo-opleidingen verwijzen we door naar SBB waar per mbo-opleiding een toelichting van het perspectief beschikbaar is. 

KANS OP stage VOOR BRABANTSE REGIO'S GEACTUALISEERD

De resultaten van Kans op stage worden jaarlijks per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio geactualiseerd. In onderstaande visualisaties zijn de Kans op stage (2019) en Kans op leerbaan (2019) voor de Brabantse arbeidsmarktregio's weergegeven naar sectorkamer en marktsegment. Daarbij zijn de resultaten naar het aantal opleidingen met een bepaald perspectief weergegeven. 

Kans op stage 

Kans op stage 2019: naar sectorkamer, Brabant
Kans op stage 2019: naar marktsegment, Brabant

Kans op leerbaan

Kans op leerbaan 2019: naar sectorkamer, Brabant
Kans op leerbaan 2019: naar marktsegment, Brabant
Gebruik Kans op stage

Het is voor verschillende partijen belangrijk om te weten wat de kans is om in het komende jaar een stage of leerbaan te vinden. In eerste plaats voor de MBO studenten zelf (zowel BOL als BBL). Daarnaast is het belangrijke kennis voor de MBO instellingen die verantwoordelijk zijn voor de opleiding van hun studenten. Ten slotte is deze kennis ook voor bedrijven relevant. MBO studenten lopen immers stage of hebben een leerbaan bij bedrijven, en voor veel bedrijven vormen MBO stages en leerbanen een eerste kennismaking met potentieel nieuwe werknemers.

Indien er vragen zijn over specifieke uitkomsten, kunt u dit aangeven via de feedback-knop. Dan brengen we u in contact met de onderzoekers van SBB.    

 

POWERED BY

powered by