FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

CBS: Inflatie stijgt naar 5,7% in december 2021

Belangrijke inzichten
  • Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat consumentengoederen en -diensten 5,7 procent duurder zijn geworden ten opzichte van een jaar geleden.
  • Dit lag mede aan prijsontwikkelingen van gas en elektriciteit. Energie was namelijk ruim 74,9 procent duurder dan in december 2020, terwijl de stijging in november nog 57,4 procent bedroeg ten opzichte van een jaar eerder.
  • Behalve gestegen energiekosten, werd de inflatie ook vergroot door de toegenomen kosten van voedingsmiddelen. Deze waren in december 2,6% duurder dan een jaar eerder, wat met name kwam door een stijging in de prijzen van vlees, groenten en fruit.
  • Verder werd de inflatie gedrukt door de prijzen van motorbrandstoffen en verblijven in bungalowparken. Motorbrandstoffen waren in november 2021 namelijk 33,1 procent duurder dan in november 2020, terwijl ze in december 2021 27,8 procent duurder waren dan exact een jaar ervoor. Ook was in december een verblijf in een bungalowpark 7,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat de kerstvakantie in 2021 later begon dan in 2020
  • Als we naar de eurozone in het geheel kijken, zien we dat de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) in december 2021 een toename van 5 procent kende ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de toename in Nederland 6,4 procent bedroeg. In november waren deze waarden respectievelijk nog 4,9 en 5,9 procent, dus het verschil tussen de HICP van Nederland en die van de eurozone neemt toe.

Meer weten?  Klik dan op de onderstaande link om het volledige artikel te lezen, of bezoek het dataportaal van ArbeidsmarktInZicht voor meer grafieken en artikelen over de arbeidsmarkt.

  CBS: Inflatie stijgt naar 5,7 procent in december 2021
  Dataportaal ArbeidsmarktInZicht

 

POWERED BY

powered by