FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

RaboResearch: Ondanks economische groei toch somber vooruitzicht

Belangrijke inzichten
  • Het CBS heeft de economische groei van het eerste kwartaal van 2022 naar boven bijgesteld van 0,0% naar 0,4% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. 

  • Daarnaast zijn ook de bbp-cijfers voor 2020 en 2021 bijgesteld. Hierdoor is het algehele beeld van de Nederlandse economie volgens RaboResearch minder gunstig. De economische activiteit bleek 0,3% lager te liggen dan voorheen werd geschat.

  • Op basis van deze correcties heeft RaboResearch een nieuwe prognose over de Nederlandse economie voor 2023 gepubliceerd.

  • Voor het laatste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 wordt een milde, technische recessie verwacht. Een recessie wordt gekenmerkt door een krimp in het bbp.

  • De oorzaken hiervan zijn de hoge inflatie voor consument en producent, hogere rentes en krapte op de arbeidsmarkt.

  • Ook elders in de wereld is de inflatie fors gestegen, waardoor ook de vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse goederen en diensten afneemt.

  • Daarnaast wordt verwacht dat de hoge inflatie de economische bedrijvigheid zal afremmen waardoor het aantal faillissementen en de werkloosheid licht zullen oplopen (tot 3,5% in 2023).

  • Wat de woningmarkt betreft, staan er  meer huizen te koop op Funda.nl, maar makelaars signaleren minder bezichtigingen en aanbiedingen. Vanwege de gestegen hypotheekrente, kunnen aanstaande huizenkopers veel minder lenen.

  • Daarnaast wordt verwacht dat de huizenprijzen in 2022 gemiddeld met 16,1% zullen stijgen (dit was 17,3%). Voor 2023 wordt een prijsstijging van 4,5% verwacht (de vorige prognose gaf 5,5% aan).

waarom een recessie?

Ondanks de economische groei wordt er door RaboResearch toch een milde recessie verwacht. De reden hiervoor is de combinatie tussen de aanhoudende hoge inflatie en het niet parallel meegroeien van de lonen. Dit resulteert in een daling van de vraag naar producten en diensten, met een afkoeling van de economie als gevolg. De afgelopen decennia was dit patroon van aanhoudende inflatie en economische krimp ook zichtbaar. Voor meer verdieping omtrent de voorspelde recessie, klik dan op de onderste link.

Over raboresearch

Met behulp van analyses en onderzoeken, maakt RaboResearch economische kennis op een begrijpelijke manier toegankelijk voor haar klanten. Samen met 140 analisten wereldwijd, wordt er gekeken naar de (Nederlandse) regionale, sectorale en macro-economie, financiële markten en specifiek de food & agri-sector. Met deze kennis worden de klanten in staat gesteld om zich op economisch vlak te verbreden en zo weloverwogen strategische keuzes te maken. 

Lees verder

Geïnteresseerd in de volledige prognose van RaboResearch en de verdieping omtrent de recessie? Klik dan op onderstaande links om naar het originele artikel te gaan:

 Nederlandse economie: cijfers nog prima, maar vooruitzichten somber

 Waarom voorspellen we een recessie (en anderen niet)?

 

POWERED BY

powered by