FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Steunpakket NOW 3.0 : regio's, bedrijven en bedragen

Belangrijkste inzichten
  • De Nederlandse overheid wil zo transparant mogelijk zijn over de besteding van publiek geld. Daarom publiceert het UWV een register NOW
  • Sinds de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 1.0) op 6 april 2020 van start ging, is er meer dan € 7 miljard toegekend aan bijna 140.000 bedrijven.
  • Sinds per 6 juli 2020 de tweede ronde (NOW 2.0) van start ging, is er nog ruim € 4 miljard toegekend aan zo'n 63.000 bedrijven. De derde ronde is nu gestart.
  • Sinds per 16 november 2020 de derde ronde (NOW 3.0) van start ging, is er bijna € 3 miljard toegekend aan zo'n 77.500 bedrijven.
  • Het aantal toekenningen en de bedragen verschilt sterk tussen regio's, vooral omdat de hoofdvestigingen van bedrijven geografische clusters vormen.
  • Het verzamelbedrag aan NOW varieert van honderdduizenden euro's per gemeente (Loppersum, Rozendaal), tot honderden miljoenen euro's (Amsterdam e.o., G4). 
  • Voor elke provincie, regio en gemeente in Nederland hebben we de top 10 bedrijven die de meeste steun ontvangen inzichtelijk gemaakt. Zie ook de UWV factsheet.

In deze update maken we de aantallen toekenningen in het kader van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 3.0) inzichtelijk naar regio. Het aantal toekenningen varieert zeer sterk tussen regio's, vooral omdat de hoofdvestigingen van bedrijven in Nederland sterk geografisch clusteren. Toch is het interessant om per regio te zien hoe groot de omvang van de overheidssteun is. Voor de actuele dynamiek op de regionale arbeidsmarkt zijn de gevolgen van het coronavirus voor bedrijvigheid veruit de belangrijkste factor. 

Er zijn grote verschillen tussen de provincies. Noord-Holland en Zuid-Holland kregen beide ongeveer tien maal zo vaak NOW 3.0 toegekend als het gemiddelde van Drenthe, Zeeland, Flevoland en Groningen. Dit hangt sterk samen met de hoofdvestiging van bedrijven, en is mogelijk niet representatief voor de met die bedrijvigheid samenhangende arbeidsplaatsen.

TOTAAL AANTAL TOEKENNINGEN NOW, NAAR PROVINCIE (PERIODE 3; tot 11 januari 2021)

Het verzamelbedrag dat bedrijven per gemeente in NOW 1.0, NOW 2.0 en NOW 3.0 samen ontvingen, varieert tussen de honderdduizenden, en honderden miljoenen euro's. Amsterdam was met o.a. Booking.com goed voor € 1,6 miljard; Amstelveen (met KLM) voor € 873 miljoen; en Haarlemmermeer (Holland Casino en Schiphol) voor € 800 miljoen. Bedrijven in Rotterdam (Van Oord en Sodexo) waren goed voor zo'n € 526 miljoen, Utrecht (de NS) voor zo'n € 468 miljoen.*

* Circa 5% van de geografische vestigingsnamen kon niet direct worden gelinkt aan één gemeente. Deze bedrijven en toekenningen ontbreken in de drie onderstaande visualisaties. 

TOTAAL VOORGESCHOTEN BEDRAG VOOR DE NOW-REGELING, NAAR GEMEENTEN

Daarnaast zijn er nog 19 gemeenten waar het verzamelbedrag (NOW 1.0 + NOW 2.o + NOW 3.0) boven de € 100 miljoen lag. Dit gaat in bijna alle gevallen om G40 gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven (DAF trucks) of Den Bosch (Canon), maar ook Breda (Lamb Weston) of Amersfoort (Qbuzz).

Door het verzamelbedrag te delen door het aantal werkenden (CBS, 2019) kun je zien in welke gemeenten de bedrijven in relatieve zin veel of weinig NOW-steun ontvingen. Het hele cluster rondom Amsterdam is nog steeds de grote uitschieter, maar ook Meierijstad (Sligro), Zaltbommel (Adecco), en Vlieland (diverse bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme) vallen op.

VOORGESCHOTEN BEDRAG VOOR DE NOW-REGELING PER WERKENDE, NAAR GEMEENTEN

Geïnteresseerd in de bedrijven achter de bedragen in bovenstaande kaartweergaves?
In onderstaande visualisatie kun je voor elke gemeente in Nederland de top 10 inzien. 

Top 10 ontvangers van NOW, per regio en gemeente

Gebruik de filter om te bepalen op welk geografisch niveau je wilt inzoomen. Nederland, Provincie, COROP-gebied, Arbeidsmarktregio of Gemeente. Selecteer daarna je regio. 

VERDER LEZEN

https://www.uwv.nl/overuwv/Images/factsheet-now-2-0-0904.pdf

https://www.uwv.nl/overuwv/Images/uwv-factsheet-aanvragen-now-3.pdf 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now

POWERED BY

powered by