FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

SER: Fundamentele keuzes nodig voor publieke sectoren

belangrijke inzichten
  • De arbeidsmarkt is historisch krap en de krapte in de publieke sectoren zal alleen maar groter worden door de vergrijzing.
  • SER-voorzitter Kim Putters ging daarom met commissieleden en diverse kamerleden in gesprek over het eerder verschenen SER-advies 'Waardevol werk: publieke dienstverlening onder druk'. Hieruit kwamen een aantal kernpunten naar voren.
  • 1. De grenzen zijn bereikt. Kroonlid Bas ter Weel stelt: "De makkelijke winst om iedereen aan de slag te krijgen hebben we geboek", "De grenzen zijn nu bereikt.". Er zijn wachtlijsten ontstaan, professionals in de publieke sectoren zijn overvraagd en het lukt niet meer om de kwaliteit te leveren die de burger verwacht.

  • 2. Mantelzorg neemt toe. Meer uren werken is een manier om de krapte tegen te gaan, maar dit is met de toegenomen vraag naar mantelzorg moeilijker te verwezenlijken. Er is een fundamenteler gesprek nodig over een betere balans tussen zorg en arbeid. 

  • 3. Goed werkgeverschap. Men constateert dat veel werknemers in de publieke sector gaan werken als ZZP'er, mede om meer autonomie te krijgen.  Goed werkgeverschap, leiderschap en HR-beleid kunnen deze ontwikkeling mogelijk tegengaan.
  • 4. Verminder de regeldruk. De afgenomen productiviteit in de publieke sectoren hangt waarschijnlijk samen met de toegenomen regeldruk. De hoeveelheid regels zou het soms onmogelijk maken om je werk goed te doen.
  • 5. Geen "Silver Bullet". Er is geen magische oplossing voor de krapte. Er wordt gekeken naar het inzetten van het onbenut arbeidspotentieel, maar het aantal mensen dat hiermee gewonnen kan worden is beperkt. Er zal over de hele linie gezocht moeten worden naar manieren om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen.

  • 6. Fundamentele keuzes zijn nodig. Wat is de taak van bepaalde voorzieningen? Is de kinderopvang bijvoorbeeld een arbeidsmarktinstrument om het werk van ouders te faciliteren, of is het ook een educatieve voorziening voor de ontwikkeling van kinderen? Beide situaties vergen andere medewerkers. Fundamentele keuzes over de taak van voorzieningen zijn nodig om de kwaliteit te waarborgen.
Benieuwd naar het volledige verslag van het gesprek?

 Klik dan op de onderstaande link.

  SER: Fundamentele keuzes nodig voor publieke sectoren

 

POWERED BY

powered by