FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Terugblik: ArbeidsmarktInZicht in coronajaar 2020

Terugblik Arbeidsmarktinzicht in 2020
  • In 2020 is het aantal gebruikers van ArbeidsmarktInZicht meer dan verdubbeld en mochten we vier nieuwe regio's en provincies als afnemer verwelkomen. 
  • Eind maart publiceerden we de Coronamonitor met een dashboard voor regionale beleidsmakers en een serie interviews met arbeidsmarktexperts. 
  • In juni ging www.skillsinzicht.nl live met informatie over kennis, vaardigheden en soft skills voor studenten, werkzoekenden, werkgevers en beleidsmakers. 
  • Eind november automatiseerden we actuele arbeidsmarktinformatie voor gemeenten met inzet van robotjournalistiek. 
  • Het CBS werd dit jaar officieel datapartner van het platform. We verstevigden de samenwerking op data met partijen als UWV, Textkernel, ROA en SBB.
  • In 2021 staan er mooie nieuwe projecten op stapel, waaronder een nieuwe release van AIZ en een samenwerking met Panteia voor het schrijven van content. 

#1 Provincies, regio's en gebruikers

 In 2020 is het aantal gebruikers van ArbeidsmarktInZicht meer dan verdubbeld, van 1.600 in januari, tot stabiel boven de 3.500 vanaf september.

Rond de publicatie van de regionale Coronamonitor (zie item #2) hadden we een forse gebruikerspiek, tot zo'n 7.500 in de maand april. Van een deel van deze gebruikers kunnen we herleiden dat ze vanaf april ook de rest van het platform regelmatig(er) zijn gaan gebruiken. 

Daarnaast waren er rondom een aantal releases (Skills, Geletterdheid) en artikelen (NOW, Open Match) duidelijke pieken te zien in het aantal gebruikers, wat de actualiteit van deze onderwerpen onderstreept. 

Het gebruik neemt ook verder toe door het aansluiten van één nieuwe provincie en drie nieuwe regio's op het platform. Zuid-Holland, Haaglanden, Drechtsteden en Noordoost-Brabant. En direct bij de start van 2021 komen hier nog drie regio's bij!


#2 CoronAmonitor

Op 30 maart publiceerden we de Coronamonitor, waarin alle relevante indicatoren van de sociaal-economische gevolgen van de pandemie op regionaal niveau inzichtelijk worden gemaakt. 

Bij de monitor horen ook:
- Een overzicht van regionale Coronamonitors. 
- Een overzicht van rapporten en notities over het thema. 
- Een verkenning naar oplossingsrichtingen voor de arbeidsmarkt.
- Een serie interviews met o.a. Barbara Baarsma & Ton Wilthagen. 

De interviews en oplossingsrichtingen zijn gebundeld in de publicatie Kansrijk uit de coronacrisis, die u hier kunt downloaden.  



 


#3 SkillsInZicht

Ook kwamen we voor de zomer uit met www.skillsinzicht.nl: een platform voor studenten, werkzoekenden, werkgevers en beleidsmakers om inzicht te krijgen in kennis, vaardigheden en soft skills. Zowel op het niveau van het individu en de organisatie, als per regio en beroep.

Door de arbeidsmarkt te analyseren in termen van vaardigheden kun je zicht krijgen op mogelijke matches die verborgen blijven als je blijft steken in de 'hokjes' van kwalificatie en beroep. Voor Brainport Eindhoven analyseerden we wat de skillsaanpak, gecombineerd met prognoses van de werkgelegenheid, betekent voor de discussie over de vraag naar Tech- en IT talent. 

 Brainport Future Skills Onderzoek


#4 Gemeenten

In november brachten we een module uit waarmee 250+ gemeenten met één druk op de knop en op ieder gewenst moment de meest actuele informatie over de arbeidsmarkt voor hun gemeente bij de hand hebben in een aantrekkelijke PDF.

Ga naar www.arbeidsmarktinzicht.nl/content/data of voer direct de naam van je gemeente in (vb. www.arbeidsmarktinzicht.nl/zwolle). 

Deze PDF maken we met de inzet van een robotjournalist. Bekijk hier het filmpje waarin de robot zichzelf voorstelt, en laat zien hoe je zelf gemakkelijk één of meerdere PDF's kunt genereren. Een nadere toelichting van de techniek (Natural Language Generation, NLG), lees je in dit artikel.




#5 En verder nog

Partnerships: Aan het begin van het jaar werd het CBS officieel datapartner van ArbeidsmarktInZicht. Via de Open Data API van het CBS worden meer dan 100 datasets volledig geautomatiseerd ontsloten, over thema's als vacatures, beroepsbevolking en sociale zekerheid. Ook versterkten we dit jaar de samenwerking met diverse partijen die actief zijn op het vlak van arbeidsmarktdata: UWV, Textkernel, ROA, SBB, de Intelligence Group en Panteia. 

Publicaties: de best gelezen content op het platform ging vaak over specifieke publicaties, bijvoorbeeld van het NOA rapport 2020, de artikelen over de NOW-steunpakketten, de gemaakte prognoses voor Zuid-Nederland, de release van GeletterdheidInZicht.nl, of de toevoeging van UWV open match data aan SkillsInZicht. 


AIZ in 2021

Als het jaar 2020 één ding bewezen heeft, is het dat je voorzichtig moet zijn met voorspellen. Maar ook dat actueel inzicht in de laatste trends en ontwikkelingen belangrijker is dan ooit.

Voor 2021 kunnen we alvast drie ontwikkelingen benoemen: 

1. We gaan structureel samenwerken met de arbeidsmarktexperts van Panteia in het opstellen van regionale en provinciale artikelen met duiding van de laatste trends. 

2. We zijn samen met de afnemers en onze partner Twist-IT gekomen tot een nieuw design voor ArbeidsmarktInZicht. Hierin is meer ruimte voor regionale Economie en Onderwijs als thema's in het platform, en komen er meer vastgestelde dashboards voor eenvoudiger navigatie. 

3. We zetten nog verder in op activatie en gebruik van het platform onder de relevante doelgroepen. Enerzijds met actuele content (#1) en ontwikkeling in design (#2), maar ook door het organiseren van workshops en gebruikerssessies.

Vragen of suggesties? Neem contact met ons op via arbeidsmarktinzicht@etil.nl.

 



We wensen u een voorspoedig en vooral een gezond 2021!

2020 werd voor ons allemaal sterk beïnvloed door corona. We zijn trots dat in dit heftige jaar steeds meer mensen hun weg naar ArbeidsmarktInZicht weten te vinden.  Dit geeft veel energie om onze zoektocht naar manieren om data effectief om te zetten naar acties verder voort te zetten. Ook in 2021 blijven we dit doen vanuit onze overtuiging dat alleen delen van data niet voldoende is. Data moet persoonlijk en relevant worden gemaakt. Dan krijgt data impact. Dus niet alleen tellen, maar juist vertellen. We hopen dat we in 2021 weer meer positievere verhalen mogen vertellen en dat we samen sterker uit de coronacrisis zullen komen!

 

 

 

 

POWERED BY

powered by