UWV: Verleid mensen naar kansrijk werk - zo fiksen we de arbeidsmarkt
'Hoe fiksen we de arbeidsmarkt'
In de reeks 'Hoe fiksen we de arbeidsmarkt?' van het UWV worden experts op het gebied van de Nederlandse arbeidsmarkt geïnterviewd. Zij delen hun visie en mogelijke oplossingen voor de problemen op de arbeidsmarkt. In deze editie komt Patrick van Beukering aan het woord. Van Beukering is arbeids- en organisatiesocioloog en oprichter van Verdwijn- en verschijnbanen, een platform dat zich richt op het creëren en veroveren van kansrijke banen voor zowel medewerkers als organisaties. In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten uit dit interview op een rij.
"Ik denk dat we mensen veel te weinig verleiden naar kansrijk werk en het duurzame werk van de toekomst. Hierdoor blijven vacatures onvervuld."
Belangrijkste inzichten
- Volgens Van Beukering hebben zowel werknemers als werkgevers onvoldoende zicht op kansrijke banen of op het soort werk dat door technologische ontwikkelingen steeds meer gevraagd wordt. Hij stelt daarom dat er meer aandacht moet komen voor wat kansrijk werk precies is.
- Een mogelijke manier om dit te bereiken, is door mensen kennis te laten maken met krapteberoepen en hen deze beroepen te laten ervaren. Dit kan bijvoorbeeld via branchedagen of door een fysieke 'marktplaats' te organiseren. Ook investeren in leven lang ontwikkelen (LLO) zou kunnen bijdragen aan het begeleiden van mensen naar kansrijker werk.
- Hoe doen we dit? Van Beukering wijst op enkele voorbeelden, zoals creatieve en concrete sollicitatieprocessen waarbij kandidaten het werk zelf kunnen ervaren. Denk daarbij aan het Zweedse en Deense model van transitiefondsen waarbij werkgevers makkelijker afscheid kunnen nemen van personeel, mits zij omscholing naar andere kansrijke sectoren ondersteunen. Of kijk naar het Duitse voorbeeld van duaal studeren, waarbij academisch onderwijs wordt gecombineerd met praktische werkervaring.
- Wie is aan zet? Volgens Van Beukering is het belangrijk dat werkgevers duidelijk laten zien wat ze nodig hebben. De politiek zou bovendien financiële prikkels kunnen geven, zoals fiscaal voordeel voor omscholing naar kraptesectoren zoals de zorg.
- Het UWV speelt ook een cruciale rol. Zij kunnen het toekomstige kansrijke werk duidelijker in kaart brengen via grootschalige publiekscampagnes en de aanjager worden van de transitiefondsen, zoals het voorbeeld uit Zweden en Denemarken. Bovendien zal het aantal werkcentra de komende jaren worden uitgebreid van 8 naar 35. Een werkcentrum is een loket waar burgers en werkgevers terechtkunnen met vragen over werk, scholing en loopbaan. Deze zouden de overstap naar kansrijke beroepen ook verder kunnen stimuleren en faciliteren.
meer lezen
Benieuwd naar het volledige interview met Patrick Van Beukering? Bekijk het via onderstaande link.
Verleid mensen naar kansrijk werk – zo fiksen we de arbeidsmarkt