FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Regio in Beeld 2024-2025: de belangrijkste ontwikkelingen in Fryslân

UWV: Regio in beeld 2024-2025

In het rapport Regio in Beeld 2024-2025 van het UWV worden de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt per arbeidsmarktregio beschreven. Daarnaast worden er strategieën gedeeld om de arbeidsmarktkrapte tegen te gaan. In dit artikel maken we een analyse voor de provincie Fryslân. 

Economische Ontwikkelingen en Werkgelegenheid

Fryslân kende in 2023 een economische groei van 0,5%, waarbij Noord- en Zuidwest-Fryslân lichte groei lieten zien, terwijl Zuidoost-Fryslân een lichte krimp kende. De economische activiteit wordt hier beïnvloed door sectoren zoals de agrofood-industrie, high-tech en maritieme industrie, maar hoge energieprijzen blijven een remmende factor, vooral in energie-intensieve sectoren zoals de chemische industrie​. Hoewel de economie gematigd groeit, blijft de werkgelegenheid in Fryslân stijgen, met een verwachte toename van 3.000 banen in 2024 en 2025. De groei is vooral zichtbaar in sectoren zoals zorg, welzijn en de uitzendbranche, terwijl een lichte krimp zichtbaar is in het openbaar bestuur en de industrie​.

Arbeidsmarkt en Krapte

De arbeidsmarkt in Fryslân is structureel krap, wat betekent dat werkgevers moeite hebben om geschikt personeel te vinden. De krapte in Fryslân wordt vooral gevoeld in sectoren zoals techniek, zorg, onderwijs en ICT, waar de vraag naar vakbekwaam personeel hoog blijft. Halverwege 2024 stonden er nog altijd 10.100 vacatures open in Fryslân, ondanks een lichte afname van de vraag in sectoren zoals handel en horeca. Fryslân heeft een relatief hoge arbeidsparticipatie van 72,3% in 2023, maar dit is niet voldoende om de groeiende vraag bij te houden. Het onbenut arbeidspotentieel is bijna gehalveerd ten opzichte van tien jaar geleden, wat aangeeft dat steeds meer mensen deelnemen aan de arbeidsmarkt, hoewel nog niet iedereen geschikt werk vindt.

Demografische Veranderingen

De vergrijzing zorgt voor een aanhoudende vervangingsvraag, omdat oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten. De jongere generatie is niet groot genoeg om deze uitstroom volledig te compenseren. Hoewel de bevolking in Fryslân licht groeit door immigratie, zorgt de variërende arbeidsparticipatie van migranten niet altijd voor een structurele oplossing voor de krapte​.

Sectorale Verschillen

De zorgsector blijft in Fryslân een belangrijke bron van werkgelegenheid, aangedreven door vergrijzing en bevolkingsgroei, maar de krimpende industrie en de uitdagingen in de bouw (door hoge kosten en strengere regelgeving) beperken de totale werkgelegenheidsgroei. Ook sectoren zoals detailhandel en horeca dragen bij aan de banengroei, hoewel automatisering en verschuivingen naar online verkoop de personeelsvraag in deze sectoren beperkt houden​. 

strategieën tegen arbeidsmarktkrapte

Om de arbeidsmarktkrapte in Fryslân tegen te gaan, wordt er in het rapport gericht op een aantal kernstrategieën. Allereerst wordt ingezet op productiviteitsverhoging via automatisering en efficiëntere werkprocessen, zodat meer werk kan worden verzet met hetzelfde personeelsbestand. Daarnaast wordt het behoud en de ontwikkeling van huidige medewerkers gestimuleerd, met aandacht voor scholing en het verlengen van loopbanen, vooral voor 60-plussers. Ook wordt het onbenut arbeidspotentieel beter benut door gerichte begeleiding en scholing, zodat meer werkzoekenden aansluiting vinden bij kansrijke sectoren zoals zorg en techniek. Flexibele inzet van uitzendkrachten biedt bovendien verlichting bij piekmomenten, terwijl programma's als "Nieuw Talent in de Zorg" specifiek personeel aantrekken en opleiden voor de zwaarst getroffen sectoren​.

belangrijkste inzichten
  • In het rapport Regio in Beeld 2024-2025 van het UWV worden de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt per arbeidsmarktregio beschreven. Daarnaast worden er strategieën gedeeld om de arbeidsmarktkrapte tegen te gaan. In dit artikel maken we een analyse voor de provincie Fryslân. 
  • Fryslân kende in 2023 een economische groei van 0,5%, waarbij Noord- en Zuidwest-Fryslân lichte groei lieten zien, terwijl Zuidoost-Fryslân een lichte krimp kende. Hoewel de economie gematigd groeit, blijft de werkgelegenheid in Fryslân stijgen, met een verwachte toename van 3.000 banen in 2024 en 2025.
  • De arbeidsmarkt in Fryslân is structureel krap, wat betekent dat werkgevers moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Halverwege 2024 stonden er nog altijd 10.100 vacatures open in Fryslân. Fryslân heeft een relatief hoge arbeidsparticipatie van 72,3% in 2023, maar dit is niet voldoende om de groeiende vraag bij te houden. Het onbenut arbeidspotentieel is bijna gehalveerd ten opzichte van tien jaar geleden.
  • De vergrijzing zorgt voor een aanhoudende vervangingsvraag, omdat oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten. De jongere generatie is niet groot genoeg om deze uitstroom volledig te compenseren.
  • De zorgsector blijft in Fryslân een belangrijke bron van werkgelegenheid, aangedreven door vergrijzing en bevolkingsgroei, maar de krimpende industrie en de uitdagingen in de bouw (door hoge kosten en strengere regelgeving) beperken de totale werkgelegenheidsgroei.
  • Er worden enkele kernstrategieën aangedragen om de arbeidsmarktkrapte in Fryslân tegen te gaan. Dit zijn onder andere: verhogen van de arbeidsproductiviteit via automatisering en efficiëntere werkprocessen, het behoud van huidige medewerkers, het aanboren van het onbenut arbeidspotentieel en programma's om specifiek personeel aan te trekken en op te leiden voor de zwaarst getroffen sectoren.
Lees meer

Benieuwd naar het volledige rapport en bijbehorende infographic van het UWV? Bekijk ze via onderstaande links. 

 Rapport Regio in Beeld 2024-2025 Fryslân

 Infographic Regio in Beeld 2024-2025 Fryslân

POWERED BY

powered by