Over ArbeidsmarktInZicht
ArbeidsmarktInZicht is een initiatief van zes regio’s en de provincie Brabant en Limburg, in Zuidoost-Nederland verenigd in Brainport Network. ArbeidsmarktInZicht startte in 2015 en sindsdien hebben veel provincies en regio’s zich erbij aangesloten.
De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat transparante informatie over de arbeidsmarkt essentieel is voor zowel overheden, onderwijs, ondernemers als werknemers. Het beschikken over goede en actuele informatie is een absolute voorwaarde om effectief te kunnen reageren op de bewegingen in de arbeidsmarkt. ArbeidsmarktInZicht geeft alle informatie over de kansen en bedreigingen en ondersteunt en stimuleert daarmee het gesprek en de samenwerking binnen en tussen de regio's.
HOE WERKT HET?
De sturingsinformatie van ArbeidsmarktInZicht heeft een brede en wetenschappelijke basis. Data over arbeidsmarkt, onderwijs, economie en competenties zijn verzameld, gebundeld en met elkaar in verbinding gebracht. ArbeidsmarktInZicht deelt data en duiding op een online-platform, als fundament voor beleidsontwikkeling en resultaatgerichte acties.
WAT IS ER TE VINDEN?
- Realtime arbeidsmarktinformatie
- Nieuws over trends in de arbeidsmarkt
- Duiding van ontwikkelingen
- Een dashboard waarin alle informatie geselecteerd wordt voor de eigen arbeidsmarktanalyse
- Mogelijkheden om arbeidsmarktinformatie te delen.
ArbeidsmarktInZicht legt de verbinding tussen data en verhalen en maakt die verhalen lokaal. Daarmee draagt het bij aan de samenwerking tussen provincies, regio’s en gemeenten.
Datavisualisatie is belangrijk.
De toegevoegde waarde
zit
in het verhaal dat de cijfers vertellen.
WAT MAAKT ArbeidsmarktInZicht UNIEK?
- Elke provincie heeft een eigen editie met het oog op regionaal maatwerk.
- De regionale behoeften en vragen van gemeenten spelen een grote rol bij de invulling van het platform. Provincies werken samen om daar vorm aan te geven.
- Betrouwbare databronnen zijn beschikbaar op één platform dat altijd actuele informatie biedt.
- Regionale data zijn eenduidig en uniform weergegeven, waardoor benchlearning mogelijk is.