FEEDBACKFORMULIER

Wij waarderen uw feedback!

FEEDBACK
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

* verplichte velden

Werkgelegenheid in de ICT

informatie en communicatie technologie

ICT is de afkorting voor Informatie en Communicatie Technologie. In deze beroepsklasse gaat het om het gebruik van computers, netwerken, telefoons en andere apparatuur. Door de toename aan digitalisering is het een belangrijke beroepsklasse voor nu en de toekomst. In dit artikel besteden we aandacht aan de werkgelegenheid in de ICT-beroepsklasse. Waar zijn ICT'ers werkzaam en wat zijn hun achtergrondkenmerken?

Waar is het aandeel ict'ers het hoogst?

In onderstaande visualisatie ziet u het aandeel ICT'ers in het totaal aantal werkenden per provincie. Zo zien we dat in de provincie Utrecht 7,78% van de werkenden een ICT'er is. Daarmee scoort deze provincie het hoogst. Vooral in de Randstad ligt het aandeel ICT'ers hoog. Het kleinste aandeel ICT'ers vinden we in de provincie Zeeland met 2,26%. 

Aandeel ICT’ers ten opzichte van totale werkgelegenheid naar provincie

In onderstaande visualisatie ziet u het aandeel ICT'ers in het totaal aantal werkenden per arbeidsmarktregio. Het hoogste aandeel ICT'ers vinden we in de arbeidsmarktregio's Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant met 8,4%. In Zeeland is het aandeel ICT'ers het laagst. 

Aandeel ICT’ers ten opzichte van totale werkgelegenheid naar arbeidsmarktregio
ict'ers werkzaam in informatie en communicatie 

ICT-werkzaamheden vinden we terug in bijna alle sectoren en bedrijfstakken, maar het grootste aandeel ICT'ers vinden we in de bedrijfstak Informatie en Communicatie. In onderstaande visualisatie tonen we het aandeel ICT'ers dat werkzaam is in deze bedrijfstak naar provincie. 

Aandeel ICT’ers dat werkt in informatie en communicatie naar provincie

In bovenstaande visualie zien we dat het aandeel ICT'ers dat werkzaam is in Informatie en Communicatie het hoogst is in de centraal gelegen provincies. In Noord-Brabant is het aandeel het hoogst. Daar werkt 53,5% van de ICT'ers in de Informatie en Communicatie. Het kleinste aandeel ICT'ers in Informatie en Communicatie wordt gevonden in de provincie Groningen (35,5%). 

Aandeel ICT’ers dat werkt in informatie en communicatie naar arbeidsmarktregio

Het hoogste aandeel ICT'ers werkzaam in Informatie en Communicatie zien we in Helmond-De Peel en Zuidoost-Brabant. Het laagste aandeel zien we in de arbeidsmarktregio Gorinchem. 

in welke sectoren zijn ict'ers werkzaam?

In onderstaande visualisatie kunt u de top 10 sectoren waarin ICT'ers werkzaam zijn per regio bekijken. Zo zien we dat in Nederland 47,7% van de ICT'ers werkzaam is in de sector Informatie en Communicatie. Voor alle provincies geldt dat het grootste aandeel werkzaam is in deze sector. In de sectoren die volgen zijn echter regionale verschillen zichtbaar. Bekijk in onderstaande visualisatie hoe de top 10 eruit ziet in uw provincie, arbeidsmarktregio, COROP-gebied of gemeente.

Top 10 sectoren waarin ICT'ers werkzaam zijn in de regio (%)
welke beroepen voeren ict'ers uit?

Onder de beroepsklasse ICT vallen meerdere beroepen. In onderstaande visualisatie ziet u welke beroepen dit zijn en hoe groot het aandeel van deze beroepen in de totale beroepsklasse ICT is. Veruit de meeste ICT'ers zijn Software- en applicatieontwikkelaars (67,50%). Zij worden gevolgd door Databank- en netwerkspecialisten (16,97%), Gebruikersondersteuning ICT (10,60%) en Radio- en televisietechnici (4,94%).  

Samenstelling beroepsklasse ICT naar beroepsgroep (%)
wie zijn de ict'ers?

Werken er meer mannen dan vrouwen in de ICT? In welke leeftijdsklasse bevinden ICT'ers zich? Hoeveel uren werken ze en onder welk type dienstverband? In onderstaande visualisatie ziet u het percentage ICT'ers met een bepaald persoonskenmerk in het blauw. De percentages in het rood zijn de gemiddelden van het totaal aantal Nederlandse werkenden. Via de filters kunt u de percentages voor uw regio bekijken.

Persoonskenmerken van ICT'ers afgezet tegen de totale economie

Geslacht
82,9% van de ICT'ers is man. Daarmee steekt het ver uit boven het Nederlands gemiddelde van 52,8% en is het een bedrijfsklasse waarin relatief weinig vrouwen werkzaam zijn.

Leeftijd
Iets meer dan de helft (54,7%) van de ICT'ers valt in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar. Iets meer dan één derde (36,7%) is 45 tot 75 jaar oud.  Er zijn relatief weinig jonge werknemers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar oud (8,6%). Het Nederlands gemiddelde in deze leeftijdscategorie is 17,0%.

Omvang dienstverband
Het grootste deel van de ICT'ers werkt 35 uur of meer (77,4%), tegenover 52,1% van het Nederlands gemiddelde. Slechts 5,8% werkt minder dan 24 uur, tegenover 21,2% in heel Nederland.

Type dienstverband
De meeste ICT'ers hebben een vast dienstverband (65,6%). Dit aandeel ligt hoger dan het Nederlands gemiddelde met 55,7%. ICT is een beroepsklasse die relatief weinig flexbile dienstverbanden en zelfstandigen kent. Dit aandeel ligt namelijk onder het gemiddelde van het totaal aantal Nederlandse werkenden. 

Belangrijkste inzichten
  • In dit artikel besteden we aandacht aan de werkgelegenheid in de ICT-beroepsklasse. Waar zijn ICT'ers werkzaam en wat zijn hun achtergrondkenmerken?
  • Zo zien we dat in de provincie Utrecht 7,78% van de werkenden een ICT'er is. Daarmee scoort deze provincie het hoogst. Vooral in de Randstad ligt het aandeel ICT'ers hoog. Het kleinste aandeel ICT'ers vinden we in de provincie Zeeland met 2,26%. 
  • We zien dat het aandeel ICT'ers dat werkzaam is in Informatie en Communicatie het hoogst is in de centraal gelegen provincies. In Noord-Brabant is het aandeel het hoogst. Daar werkt 53,5% van de ICT'ers in de Informatie en Communicatie. Het kleinste aandeel ICT'ers in Informatie en Communicatie wordt gevonden in de provincie Groningen (35,5%). 
  • In Nederland is 47,7% van de ICT'ers werkzaam in de sector Informatie en Communicatie.
  • Veruit de meeste ICT'ers zijn Software- en applicatieontwikkelaars (67,50%). Zij worden gevolgd door Databank- en netwerkspecialisten (16,97%), Gebruikersondersteuning ICT (10,60%) en Radio- en televisietechnici (4,94%).  
  • 82,9% van de ICT'ers is man. Iets meer dan de helft (54,7%) van de ICT'ers valt in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar. Iets meer dan één derde (36,7%) is 45 tot 75 jaar oud.
  • Het grootste deel van de ICT'ers werkt 35 uur of meer (77,4%), tegenover 52,1% van het Nederlands gemiddelde. De meeste ICT'ers hebben een vast dienstverband (65,6%). ICT is een beroepsklasse die relatief weinig flexbile dienstverbanden en zelfstandigen kent. Dit aandeel ligt namelijk onder het gemiddelde van het totaal aantal Nederlandse werkenden. 

 

POWERED BY

powered by